Wat is padel

Logo TPC Boshoven

Padel is een racketsport en heeft veel weg van tennis en squash. De sport is spectaculair, snel en dynamisch door het gebruik van de wanden. Het strategische karakter van de sport maakt het al snel verslavend omdat je onverwachte rally’s hebt. Het unieke aan padel is dat je gemakkelijk en snel leuke rally’s kunt hebben met je vrienden, ongeacht het verschil in racketervaring.

De snelst groeiende nieuwe sport in Nederland
Padel groeit en zal dat de komende jaren blijven doen, zo zien we dat het aantal locaties/verenigingen blijft stijgen. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk padel is en raken verslaafd. Op dit moment zijn er al ruim 500 padelbanen op 200 verschillende locaties. We verwachten dat er in 2024 op zo’n 400 locaties 1100 padelbanen zijn. Wil je weten waar in Nederland je padel kunt spelen? Vind hier een padellocatie bij jou in de buurt!

De geschiedenis van padel
De sport ‘padel’ is in 1962 ‘uitgevonden’ door de Mexicaan Enrique Corcuera. Hij bedacht de nieuwe sport door de regels, rackets en terreinafmetingen uit het tennis aan te passen. Aanvankelijk werd de sport alleen gespeeld door de Mexicaanse elite en vanaf 1969 ook in Argentinië, maar via het Spaanse koningshuis werd padel in 1970 ook in Spanje geïntroduceerd.

Vanaf de jaren ’00 begon padel ontzettend populair te worden in Zuid-Europa en Latijns-Amerika. Zo is in Spanje padel de populairste sport na voetbal. Ook in Nederland kreeg de sociale racketsport voet aan de grond. Mede dankzij Guus Hiddink, die in 2006 een padelbaan liet bouwen op het PSV-trainingscentrum. Hoewel de baan niet voldeed aan de officiële eisen, diende het wel een belangrijk doel: plezier maken.

Hoe speel ik padel

Logo TPC Boshoven

Scoreverloop
Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Padelwedstrijden zijn meestal “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tiebreak gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil. Een eventuele derde set wordt als supertiebreak ofwel wedstrijdtiebreak gespeeld (tot tien punten met twee punten verschil).

Opslag
De opslag moet onderhands, waarbij de bal maximaal op de hoogte van je middel geslagen mag worden. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen. Vervolgens wordt de opslag afwisselend van links en rechts geslagen. Men laat de bal eenmaal stuiten achter de servicelijn (die het servicevak van 7x5m begrensd), tussen de middellijn en de zijwand. De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiten. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Als de bal bij een eerste of tweede service de netrand raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelverloop
Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal de grond raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiten of hem te volleren. Een volley mag alleen niet geslagen worden als return. Zodra de bal stuit moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuit mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt; behalve als een speler buiten de kooi de bal terugspeelt. Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuit of een speler op een andere manier de regels overtreedt.

Dit moet je weten over padelrackets en- ballen

Logo TPC Boshoven

Je gaat padellen; welk racket koop je dan? Met meer dan 150 merken is het een heuse speurtocht om een geschikt padelracket te vinden. En zeker als je de sport nog nooit hebt beoefend, weet je niet waar je op moet letten. We geven je graag wat meer uitleg om je zoektocht wat te vergemakkelijken. Er zijn verschillende soorten padelrackets. Hierbij zijn een viertal zaken van belang: gewicht, dikte, framemateriaal en de vorm.

Net als bij tennis zijn er bij padelrackets verschillen in gewicht, balans, materiaalsamenstelling, hardheid van het samengeperste foam etc.
Laat je daarom informeren door de trainer of verkoper van onze clubsponsor sportspeciaalzaak Posno Sport. Niet het duurste racket is altijd het beste racket. Ieder niveau of speelstijl vergt een ander racket.
De meeste rackets hebben een gewicht van 365 tot 395 gram. Bij de onderste grens heb je meer wendbaarheid en minder snel last van de armspieren, terwijl je bij de zwaardere rackets meer kracht kan zetten. Bovendien hebben deze zwaardere rackets een betere kwaliteit. Als beginner start je met een lichter racket; als expert kies je voor een hoger gewicht.

Hoelang doe je gemiddeld met een padelracket?
Door de wanden, het hekwerk en de medespeler kunnen rackets beschadigen, waardoor je sneller aan een nieuwe toe bent. Dit verschilt per speler. Ook het niveau van de speler of speelster bepaalt wanneer het racket aan vervanging toe is.

Is een duurder racket per definitie ook beter?
Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het hangt ook af van de verschillende technische snufjes die erin zijn verwerkt. Maar uiteraard is een racket van 300 euro wel een stuk beter dan eentje van 70 euro…

Wat is het grootste verschil tussen een racket van 70 euro en 300 euro?
De duurdere rackets hebben meer technologische aspecten aan en in het racket zitten. Zoals een hoogwaardiger carbon / grafiet, duurder EVA schuim, schok dempende en aerodynamische materialen en een laklaag met of zonder ‘schuurpapier’ paintfinish.

Waarom is er maar één gripmaat? Is dit de ideale maat of kan ik het customizen?
Omdat de grip net als bij squash relatief klein is, bestaat er geen noodzaak tot meerdere gripmaten. Uiteraard kun je dit zelf met diverse soorten overgrips naar wens de maat aanpassen.

Van welk materiaal is het racket gemaakt?
De buitenkant is vaak van grafiet/carbon en daartussen zit meestal samengeperst EVA foam.

Wat is de functie van de gaten?
Gewichtreductie en aerodynamica (minder luchtweerstand).

Heeft een racket onderhoud nodig?
Het heeft geen speciaal onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk dat je je racket niet te koud of te warm bewaart. Dus laat het niet in de brandende zon liggen. Beter is ook om niet in de regen te spelen. Helaas komt dat toch te vaak voor in Nederland. Net zoals met tennissen, blijft men vaak met een beetje regen doorspelen. Dit bevordert de kwaliteit van de rackets niet.

In hoeverre kun je een racket customizen?
Je kunt een extra gripje om het handvat doen en natuurlijk niet te vergeten een toptape om de bovenkant te beschermen. Er zijn ook plastic dopjes die in de gaten kunnen worden gestopt om de balans en het gewicht aan te passen. Ook zorgt dat voor extra demping.

Waarom moet je een touwtje om je pols doen?
Dit is voor de veiligheid en absoluut verplicht. Het racket kan anders uit je hand vliegen en een andere speler of speelster raken.

Wat is het verschil tussen een tennis- en een padelbal?
Een padelbal heeft een lagere interne druk en een lagere stuit. Omdat spelers in de kooi dicht bij elkaar staan, is dat beter voor het spel.

Wanneer weet je dat de ballen moeten worden vervangen?
Dat is per speler verschillend, want iedereen stelt andere eisen aan de bal. Over het algemeen kun je zeggen dat als de bal te zacht wordt en/of het vilt gaat slijten dat je dan wel aan nieuwe ballen toe bent.

Kan je met je racket het glas breken?
Theoretisch gezien is dat mogelijk, maar het gebeurt uiteraard zelden. Het omgekeerde gebeurt helaas wel eens.